CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 28, 2010

cuti sem datang lagi!

  Bagi budak2 universiti yang baru lepas bertarung ngan exam, ni lah masa yang sangat2 dinantikan iaitu cuti sem! Maklumlah dah penat sangat memerah otak untuk jawab exam so nak la gak rehat ngan sepuas-puasnye di umah dan nak makan makanan yang sedap2 sebab hari2 biasa makan meggi je... 

  
  
  Sebelum abis last paper lagi rasa-rasanye semua dah siap packing barang supaya lepas abis exam terus bleh chow naik bas ke kampung halaman masing2 (konfemlah ramai yang buat camni).



  First and second week ok je lagi rasanye tapi bila dah masuk ke minggu yang ke-3 konfem ramai yang dah tak senang duduk sebab asyik makan, tido dan tengok tv. Memang boring giler sebab takde aktiviti langsung. Badan pun dah semakin membesar... 




  Kalau pompuan tuh banyak la keje sebab ambik alih tugasan ibu. Pendek kata para ibu bleh goyang kaki masa anak2 dara diorang ni cuti. Mula dari basuh kain, kemas rumah, sampai la memasak, semua ditanggung beres.




  Semua ni sama la gak ngan ak. Kalau ak cuti je mula la tugas ak sebagai suri rumah tapi separuh masa je lah sebab turut dibantu oleh umi. Dalam banyak2 keje yang paling ak ske dah tentulah memasak... Memasak ni bagi ak benda yang paling enteng sekali di dunia! Kalau dah minat ape2 pun jadi kn.




  Tapi masa ak memasak, ak turut dipantau oleh umi. Kiranye still belajar lagi la. Bagi ak masakan umi tiada tandinganye. Masakan kat hotel 5 bintang pun kalah la ngan masakan umi! Kalau korang pekena laksa penang umi, pergh..gerenti nak lagi sampai terbawak2 dalam mimpi..hahaha. Bukan setakat laksa penang lah tapi macam2 lagi. Kalau nak tulis kat sini memang takkan tertulisnye. Ni lah antara menu2 daripada resepi umi ak (gerenti kecur air liur ble korang tengok.haha) :




ni daging goreng.sedap beb!
                          
lauk feberet ak..timun masak taucu
                                      

ubat bagi org buasir..sambal belacan 


udang tempura ni fresh dari laut
                                  
lauk pauk yang enak.yum3!
                             
                              
   Akhir kata dari ak, agak beruntunglah spe yg dapat memperisterikan ak nanti..hahaha. Kalau korang agak2 dah kecur air liur tengok makanan ni semua, bleh la berkunjung ke umah ak untuk menikmatinye. Alamat umah???..dalam peta Malaysia ada alamat umah ak so selamat mencari!

2 comments:

  1. mak aku lak terer masak mee bandung..hhehe mmg pro la

    ReplyDelete
  2. mak ak terer msk mcm2.xtrtaip dsni.hehe.

    ReplyDelete